Cameratoezicht op de werkplek? Dit is wat je moet weten!

Cameratoezicht op de werkplek? Dit is wat je moet weten!

Vertrouwen is goed, controle is beter. Het is een oneliner die je ongetwijfeld kent. Hij is vrijwel op geen enkel onderwerp zo toepasbaar als bij cameratoezicht. En dan niet zozeer voor bewaking van de buitenkant, maar wel als het gaat om intern toezicht. Wat mag je nu eigenlijk wel filmen? Wat niet? En hoe zorg je ervoor dat je medewerkers jou niet als een Big Brother gaan zien die hun doen en laten de hele dag in de gaten houdt? Een paar handige tips op een rij.

1. De regels omtrent cameratoezicht

Veel ondernemers weten niet precies hoe het zit met cameratoezicht tegenover privacy. Als het gaat over filmen zijn de regels ook niet heel duidelijk. De meeste daarvan vind je op de site van de AP, de Autoriteit Persoonsgegevens. De tendens die je daaruit haalt is dat cameratoezicht op de werkplek zeker mag, maar wel aan een aantal voorwaardes moet voldoen. De belangrijkste is dat je moet kunnen beargumenteren waarom het nodig is. Bijvoorbeeld om diefstal te voorkomen, of om incidenten vast te kunnen leggen. Daarbij is het belangrijk dat je een afweging maakt tussen controle en privacy.

2. Doe het samen

Het beste doe je dat natuurlijk niet in je eentje, maar samen met je werknemers. En dat is precies wat de AP wil bereiken. De regels zijn namelijk in zoverre ruim opgezet dat het zonder overleg eigenlijk onmogelijk is om camera’s op te hangen. Want hoe meet je privacy? Wat is toelaatbaar en wat niet? Dit zijn persoonlijke zaken die iedereen anders zal ervaren. Wat dat betreft hebben werknemers ruime rechten.

3. Het belang van cultuur

Wil je binnen camera’s ophangen dan is het vooral belangrijk dat de onderlinge verstandhoudingen op de werkvloer goed zijn. Vertrouwen naar elkaar toe is essentieel. Is dat er niet, kom dan vooral niet met camera’s aanzetten. Dat is het aansteken van een lont in een kruidvat. Is de sfeer wel goed, dan zullen werknemers de camera’s minder snel zien als een aantasting van hun privacy. Als je niets te verbergen hebt is het prima toch? Hou daar goed rekening mee.

4. Hoe doe je het?

Er zijn een aantal plekken waar je gegarandeerd geen camera’s mag ophangen. Op de toiletten bijvoorbeeld, maar ook het filmen van de schermen van je werknemers is een duidelijke aantasting van de privacy. Bovendien getuigd dat niet van veel vertrouwen. Het plaatsen van camera’s om waardevolle spullen op je werkplek in de gaten te houden, zoals een server of dure apparatuur, is een heel ander verhaal.

Netwerkcamera’s van Ubiquiti Unifi zijn een makkelijke, veilige en betrouwbare oplossing. Bovendien zijn ze prijstechnisch zeer interessant. Zelf gebruiken we ze ook, naar volle tevredenheid. Netwerkcamera’s van Ubiquity Unifi kunnen direct op je eigen netwerk worden aangesloten en hebben een aantal belangrijke voordelen:

  • Video wordt lokaal opgeslagen, maar is via de cloud overal te streamen. Ook het beheren en instellen van de camera’s kan via de cloud
  • Door te ‘scrubben’ kun je versneld (als een soort van time-lapse) door het materiaal heen spoelen om het gezochte fragment makkelijk te vinden
  • Zeer schaalbaar, tot 20 camera’s te gebruiken
  • Geen licentie, alle software is gratis te gebruiken na het kopen van de camera

Meer weten over cameratoezicht?

Wil je meer weten over de do’s en dont’s van cameratoezicht? Wij horen het graag. Bovendien kunnen we je uiteraard ook helpen bij het plaatsen en installeren van camera’s. Mits je er geen oorlog mee ontketent natuurlijk.