De cloud is niet altijd goedkoper, maar wanneer dan wel?

De cloud is niet altijd goedkoper, maar wanneer dan wel?

Het is een vraag die wij regelmatig langs horen komen: wanneer is het nu handig om over te stappen op de cloud en wanneer niet? Het vervelende van deze vraag is dat er geen standaard antwoord op mogelijk is. Er zijn zoveel factoren die je hierin mee moet nemen dat je als bedrijf eigenlijk niet om een goede adviseur heen kunt. Tegelijkertijd zijn er wel een aantal gemene delers die voor iedereen gelden. De belangrijkste daarvan: geld. De cloud is namelijk niet altijd goedkoper, maar wanneer dan wel?

Twee werelden

Cloud en On Premise zijn twee wezenlijk verschillende werelden als het gaat om het verdienmodel. Bij een eigen server koop je een programma, bijvoorbeeld Microsoft Office, en mag je hem zo lang gebruiken als je wilt. In de praktijk is dat meestal beperkt tot een jaar of drie, daarna is het verouderd en moet je een nieuwe versie kopen om up-to-date te blijven.

Betalen voor licenties

In de cloud betaal je maandelijks licenties voor iedere gebruiker. Hoe meer personeel je dus hebt, des te meer geld je kwijt bent. Om een moeilijk verhaal kort te maken: de break even ligt gemiddeld op ongeveer vijftig gebruikers. Met minder personeel is de cloud waarschijnlijk goedkoper en met meer een eigen server.

Groot prijsverschil

Het prijsverschil kan daarbij flink oplopen. Over een periode van drie jaar heb je het dan al snel over een bedrag van tussen de 6000 en 10.000 euro. Vooral ook omdat servers steeds kleiner, beter en goedkoper worden, terwijl de belangrijkste clouddiensten in handen zijn van een klein aantal grote techbedrijven, zoals Amazon en Microsoft. Die steken bovendien enorme bedragen in ontwikkeling en veiligheid en dat willen ze uiteraard graag terug zien.

Maar hiermee ben je er nog niet. Er is meer om rekening mee te houden. Om een voorbeeld te geven:

Incalculeren

Als je software zelfstandig aanschaft zul je deze over een periode van drie jaar moeten afschrijven. Stel dat je bedrijf nu veertig man personeel heeft, dan is het aantrekkelijk om over te stappen op de cloud. Maar als je daarbij weet dat jouw aantal medewerkers in de afgelopen drie jaar is verdubbeld en je er vanuit mag gaan dat je groei niet spontaan ophoudt, dan is het een ander verhaal. Je zult dus over een langere periode moeten incalculeren wat de beste optie is.

Voordelen cloud

Daar komt nog bij dat de cloud over voordelen beschikt die on premise niet heeft. Wil je bijvoorbeeld investeren in automatisering of thuiswerken. Of kun je geen personeel vinden voor eigen beheer? Dan kunnen de extra kosten voor de cloud toch een goede investering zijn.

Kortom: een simpel antwoord is er niet. Maar wil je simpelweg een goedkope oplossing en heb je relatief veel personeel? Dan is de cloud zeker niet altijd de goedkoopste oplossing!

Trusted Advisor

Overweeg jij om over te stappen op de cloud? Of heb je juist nog heel veel vragen? Neem dan contact met ons op. Als Trusted Advisor zijn wij in staat om alle voors- en tegens heel duidelijk op een rij te zetten. Ben je op zoek naar een echt goedkope oplossing? Lees dan ook ons volgende blog over het gebruik van legale tweedehands on premise licenties.