Drie ICT-tips voor snel groeiende bedrijven

Drie ICT-tips voor snel groeiende bedrijven

Ieder bedrijf wil groeien. In veel gevallen is het volledige businessmodel daar op ingericht. Sales, marketing en advertising moeten zorgen voor meer klanten, meer omzet en uiteindelijk meer winst. Wat veel ondernemers daarbij vergeten is dat groei ook eisen stelt, onder meer aan je ICT. Hoe zorg je ervoor dat jouw ICT-omgeving in hetzelfde tempo mee kan groeien met jouw bedrijf? Zonder dat het tot problemen leidt. Drie belangrijke tips op een rij.

1. Maak een plan

Het probleem van groei is dat er niet één duidelijke handleiding voor is. Daarvoor zijn sectoren te verschillend en zijn de werkmethodes en ICT-vereisten te divers. Dat betekend automatisch dat iedere ondernemer een eigen plan moet maken en parameters op moet stellen tot welke capaciteit bepaalde ICT-infrastructuur nog bruikbaar is en welke oplossingen er beschikbaar zijn om dit te vervangen. Voor Random Solutions is het geven van dit soort advies één van de hoofdtaken.

2. De cloud is niet heilig

Veel cloudproviders bieden de heilige graal: doorgroeien tot in het oneindige met dezelfde, schaalbare applicaties. En dat klopt, maar weet je ook tegen welke prijs? Iedereen kan een licentie op Office 365 betalen, maar geldt dat ook voor de grotere cloudplatformen als Azure of AWS. Hoe groot de mogelijkheden ook zijn, vaak is het een te grote stap voor een ondernemer om hier direct duizenden euro’s per maand in te investeren. Bij Random Solutions kan het ook anders.

Je kunt er bij ons ook voor kiezen om (deels) over te stappen op een private cloud, die volledig door ons wordt ingericht. Hierop kun je bedrijfskritische applicaties laat draaien die je altijd nodig hebt. Daarnaast kun je hem ook gebruiken als een eigen fileserver voor je documentatie. Als je kijkt naar kostenefficiëntie is deze optie zonder meer de slimste zet.

3. Pas je bedrijfsproces aan op de beschikbare applicaties

Op het moment dat je als bedrijf groeit is het verleidelijk om applicaties te laten ontwikkelen, of door te ontwikkelen voor bepaalde functionaliteiten. Onze ervaring is dat veel ondernemers daar uiteindelijk spijt van krijgen. Vooral vanwege de enorme moeite die het kost om deze systemen relevant te houden. Zeker bij bewerkte applicaties kost het veel tijd en moeite om updates vanuit de fabrikant door te zetten, zonder daarbij de extra functionaliteiten te verliezen.

Hierdoor kiezen veel ondernemers ervoor om dan maar niet te updaten, waardoor de applicatie verouderd en op een gegeven moment niet meer bruikbaar is. Grinds to a halt noemen we dat in de ICT. Tenzij het echt niet anders kan is het dan ook slimmer om te kijken welke standaardapplicaties er beschikbaar zijn en daar je bedrijfsmodel op aan te passen.

Random Solutions

Zit jouw bedrijf in een groeispurt en wil je graag checken of je ICT-omgeving nog relevant is? Of kun je hulp gebruiken omdat jouw ICT verdere groei in de weg zit? Bij Random Solutions helpen we je graag verder. Neem contact met ons op voor meer informatie.