Hoe goed zijn jouw bedrijfsgegevens verzekerd?

Een verzekering kost je altijd geld. En de kans dat je hem voor niets afsluit is gelukkig erg groot. Je kunt je zelfs afvragen waarom je überhaupt een verzekering nodig hebt tegen woningbrand of inbraak. De simpele verklaring is dat de gevolgen, hoe klein de kans ook is, zo immens zijn dat je het jezelf eigenlijk niet kunt permitteren om niet verzekerd te zijn. Zo regel je het met je huis, met je auto en wellicht zelfs met je leven. Maar hoe zit het eigenlijk met je bedrijf? En specifieker, met je bedrijfsgegevens. Hoe goed zijn die eigenlijk verzekerd? En welke ‘verzekering’ is het beste?

Back-up is noodzakelijk

Een groot deel van de Nederlandse ondernemers snapt dat het een onverantwoordelijk risico is om niet regelmatig een back-up te maken van je bedrijfsgegevens. Mochten die om de één of andere reden verloren gaan, dan is je bedrijf in veel gevallen gedoemd om binnen de kortste keren failliet te gaan.

Uiteraard snap je dat deze back-up niet op dezelfde locatie bewaard moet worden, maar ergens anders. Bijvoorbeeld in de cloud. Dat is het meest veilig en vaak ook het goedkoopst.

Ook failliet met back-up

Maar daarmee ben je er nog niet. Want stel dat die onvoorstelbare brand toch komt, hoe snel kun je dan weer aan het werk? Zelfs al heb je jouw gegevens netjes op een externe schijf staan, dan duurt het namelijk nog weken aan hersteltijd voordat je weer aan het werk kunt. Misschien kun je dat dragen, misschien ga je dan alsnog failliet.

Virtual machine als worst-case oplossing

Om een dergelijk scenario te voorkomen heb je een twin datacenter nodig: een volledige kopie van je server, die direct op exact dezelfde manier te gebruiken is in geval van nood. Klein probleempje: dat soort oplossingen zijn peperduur. Een meer voordelige variant is het gebruik van een ‘virtual machine’. Dat is een exacte kopie van je server, maar dan in de cloud. Met een dergelijke oplossing beperk je de hoeveelheid downtime enorm en kun je, als je wilt, direct weer aan de slag.

De juiste verzekering voor de beste prijs

Verzekeringen zijn nodig, en in sommige gevallen zelfs verplicht. Ook als het gaat over bedrijfsgegevens. Het is daarbij belangrijk om goed na te denken over de mogelijke consequenties van een sitefalen, en daarop zo goed mogelijk te anticiperen zonder dat het enorm veel geld, tijd en moeite kost. Bij Random Solutions helpen we je graag om hierover na te denken en dit proces vakkundig in te richten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.