Private, Public of Hybrid Cloud. Wat is nou eigenlijk het verschil?

Private, Public of Hybrid Cloud. Wat is nou eigenlijk het verschil?

Een IT’er vragen naar het verschil tussen de Public Cloud en de Private Cloud is als een kaasboer vragen naar het verschil tussen jonge en oude kaas. Duh, dat is toch zo klaar als een klontje? Toch zijn er natuurlijk genoeg mensen die geen flauw benul hebben, of dat gewoon niet toe durven te geven. Speciaal voor hen een kleine inleiding, plus een aantal aanbevelingen over het gebruik.

Public Cloud

Als je een gemiddelde ondernemer vraagt naar zijn beeld van ‘de Cloud’, dan kom je al snel uit bij de Public Cloud. Publiek, betekent voor iedereen toegankelijk. Een goed voorbeeld van een programma dat draait in de Public Cloud is Microsoft Office 365. Om er gebruik van te maken koop je een licentie. En uiteraard ben jij niet de enige die dat doet. Er zijn nog miljoenen anderen. De gegevens die je vervolgens opslaat op de server van Microsoft, komen keurig netjes bij de gegevens van al die andere mensen terecht. En nee, dat is niet onveilig, maar geeft wel aan dat het een gedeelde service is, die voor iedereen toegankelijk is.

Tot zover het simpele verhaal, want zeker bij Office 365, is er sprake van een stevige mengvorm, waarbij gegevens zowel online of offline, worden opgeslagen. Veel mensen gebruiken namelijk toch het liefst de offline versie van Word of Excel op hun computer. Vervolgens moeten alle documenten die daar worden aangemaakt worden gesynchroniseerd. En kom je voor veiligheidsvraagstukken te staan. Op het moment dat iemand zijn laptop kwijt raakt, loop je nog steeds het risico dat jan-en-alleman toegang krijgt tot jouw bedrijfsdocumenten. Het gebruik is dus ideaal, maar het beheer kan behoorlijk uitdagend zijn. En daardoor ook kostbaar.

Private Cloud

Bij een Private Cloud gebruik je een eigen server, ook wel ijzer genoemd. Hierop maken we dan een omgeving vanuit scratch met de hiervoor reeds bestaande software oplossingen. Het voordeel hiervan is dat je zo jouw op maat gecreëerde bedrijfssoftware kunt (blijven) gebruiken. Het nadeel is dat het vaak een stuk duurder is. Zeker initieel.

Daar staat dan wel weer tegenover dat je een daadwerkelijk centrale werkomgeving kunt creëren, waarbij alle handelingen in de cloud plaatsvinden. Door laptops te vervangen door Thin Clients, verplaats je zelfs alle processorkracht naar de Cloud. Het wordt dan echt die centrale afgeschermde bedrijfsserver waar alles plaats vinden. Qua beheer is dat uiteraard een stuk makkelijker te managen en ook uit veiligheidsoogpunt biedt het voordelen.

Hybrid Cloud

Zoals de naam al zegt is Hybrid een mengvorm. Meestal tussen On Premise en een Private of Public Cloud. Het eerder genoemde Office 365 heeft hier een speciale Hybrid Exchange optie voor. On Premise is daarbij leidend. Verander je daar bijvoorbeeld een wachtwoord, dan passen de diensten in de Private of Public Cloud zich daarop aan. Met een Hybrid Cloud kun je dus voor het beste van beiden kiezen. Wel vereist dit technische kennis en een goede finetuning.

Random Solutions

Vanuit Random Solutions bieden we alle drie de vormen aan. Overweeg je om over te stappen op de cloud? Of ben je op zoek naar een andere vorm? We spreken graag met je af om te brainstormen over de voor jou beste oplossing.