Vingerafdrukbeveiliging is ideaal, maar niet voor iedereen

Volgens Apple is de kans 1 op 50.000 dat een willekeurig persoon jouw vingerafdruk ontgrendeld. Daarmee is de vingerafdrukscanner zonder meer één van de veiligste methodes om je telefoon, of een account mee te beveiligen. Toch zijn onze vingerafdrukken zeker niet zaligmakend. De belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje.

Voordeel: Bijna niet te hacken
Het credo binnen multi-factor authentication, waar we het in de vorige blog over hadden, is dat beveiliging moet bestaan uit iets wat je weet (wachtwoord), iets wat je hebt (een telefoon) en iets wat je bent. Dat laatste is in veel gevallen een vingerafdruk. Helemaal door twee of meer van deze zaken te combineren ontstaat een ijzersterke beveiliging. Ga maar na. Voor een hacker is het mogelijk om een wachtwoord te kraken, bijvoorbeeld via een Brute Force Attack. Maar een vingerafdruk hacken is oneindig veel moeilijker.

Nadeel: Masterprints
Dat het veel moeilijker is, betekent niet dat het onmogelijk is. Onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten deden onderzoek naar de veiligheid van vingerafdrukscanners en ontdekten dat het mogelijk is meer dan de helft van de vingerafdrukscanners te ontgrendelen met een zogenaamde masterprint. Een soort van supervingerafdruk met veel voorkomende kenmerken. Omdat vingerafdrukscanners vaak maar een deel van de vinger scannen en je meestal hele ladingen mogelijke scans opslaat op je telefoon, ontstaan vanzelf kwetsbaarheden.

Voordeel: Breed toegankelijk
Ondernemers zijn in veel gevallen op zoek naar beveiliging die zowel secuur is, als betaalbaar. Omdat mensen vrijwel altijd een eigen telefoon (met een vingerafdrukscanner) bij zich hebben, biedt vingerafdrukbeveiliging de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het enige wat je hoeft te doen is software installeren die de telefoon koppelt aan een account. Vrijwel alle aanbieders van cloudplatformen bieden dit soort mogelijkheden tegen een beperkte prijs.

Nadeel: Niet alle vingers zijn geschikt
Degene die de vingerafdrukscanner ontwikkelde had vast geen verleden als stratenmaker of kleermaker. Vingerafdrukscanners werken uiteraard alleen zolang de afdruk op de vingers hetzelfde blijft. Maar bij veel fysieke beroepen slijt het profiel op de vingers, of ontstaan snel kleine sneetjes. Ook huidaandoeningen, zoals eczeem kunnen invloed hebben op de ‘bruikbaarheid’ van je vingers. Voordat je als ondernemer overstapt op vingerafdrukbeveiliging is het belangrijk om hier eerst onderzoek naar te doen. Voor een goede beveiliging is pluriformiteit namelijk noodzakelijk!

Wil je meer weten over de do’s en dont’s van vingerafdrukken? Of wil je weten hoe Random Solutions jouw bedrijf kan helpen met multi-factor authentication? Neem dan contact met ons op.