Waarom ICT (g)een nutsvoorziening is

Waarom ICT (g)een nutsvoorziening is

Wanneer verandert een luxeproduct in een common good? En hoe verandert de markt daar eigenlijk door? Voor ICT-bedrijven zoals Random Solutions zijn het interessante tijden. Door toegenomen ontwikkelingen in de technologie, schaalvergroting en toegenomen concurrentie lijkt ICT steeds meer een veredelde nutsvoorziening te worden. ICT als water uit de kraan. Toch is dat te kort door de bocht. Goede ICT is nog steeds vakwerk!

Het goedkope deel van de ICT

Om dit onderscheid te maken is het belangrijk om de mogelijkheden van ICT goed te begrijpen. Er zijn namelijk behoorlijk wat facetten die je inmiddels wel degelijk als een nutsvoorziening kunt beschouwen: internet bijvoorbeeld, maar ook netwerktechnologie en bepaalde hardware en software. Allemaal zaken die in de afgelopen jaren steeds goedkoper zijn geworden.

‘Oude’ technologie

De reden daarvoor is simpel: het is technologie die volledig is uitontwikkeld, waardoor het breed toegankelijk is en daardoor goedkoop. Technologieontwikkelaars- en fabrikanten halen traditioneel de meeste winst uit nieuwe modellen en technologie die net nieuw is. Denk maar aan de computer of de smartphone. Eerst peperduur, maar inmiddels voor iedereen toegankelijk.

Voor bedrijven is dit natuurlijk erg fijn. Vergeleken met tien of twintig jaar geleden ben je nog maar een fractie van de kosten kwijt voor je nieuwe computer. Toch zijn de ICT-kosten overall niet naar beneden gegaan. En dat komt vooral door de nieuwe mogelijkheden van ICT.

‘Nieuwe’ ICT

Wil je ICT gebruiken om concurrerend te zijn, dan kom je er niet met een goed ingerichte kantoorplek en een fancy printer. Wil je tegenwoordig meedoen, dan moet je minimaal je hele bedrijfsomgeving naar de cloud brengen, je moet Business Intelligence gebruiken voor het maken van je beslissingen en als het even kan bezuinig je het halve personeelsbestand weg door vergaande automatisering.

Vakwerk

Deze zaken zijn zeker geen nutsvoorziening. Dit is vakwerk, waar je goede specialisten voor nodig hebt om het goed in te richten en effectief te gebruiken. Bovendien raken ICT en business steeds meer vervlochten waardoor een goede ICT’er ook letterlijk verstand moet hebben van zaken.

Wat heb je nodig?

Tegelijkertijd is de belangrijkste vraag misschien wel in hoeverre je dit allemaal nodig hebt? En grappig genoeg heb je voor het beantwoorden van die vraag ook weer een vakman nodig. Eentje die in staat is om jouw businessdoelen te vertalen naar de eisen die je aan je ICT moet stellen.

Onze oplossing

Bij Random Solutions proberen we een gulden middenweg te bieden tussen ‘ICT als water’ enerzijds en ‘ICT als vakwerk’ anderzijds. Dit doen we door vooral in te zetten op hele goede service (wat bij de meeste nutsbedrijven wel anders is) en door ICT aan te bieden binnen een standaard abonnementsmodel, waarbij 95 procent van het normale gebruik onder valt. Daar bovenop leveren we maatwerk waar het nodig is en waar het jouw bedrijf ten goede komt. Want eerlijk adviseren, dat kunnen we ook!

Wil jij ook ICT als water uit de kraan, met waar nodig wat vakwerk? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!