Waarom multi-factor authentication de nieuwe beveiligingsstandaard is

Privacy is een groot goed. Sterker nog het is een recht, verankerd in de wet. Tegelijkertijd is het ook verstandig om je privacygevoelige gegevens goed te beschermen en het niet te makkelijk te maken voor (cyber)criminelen. Vandaar dat we onze computers beveiligen met een wachtwoord en onze telefoon ontgrendelen met een vingerafdruk of een code. Maar wat als dat nou eens niet meer genoeg is?

Het probleem van het wachtwoord
Wachtwoorden hebben een aantal bekende issues. Om een wachtwoord ‘sterk’ te maken zal hij ten eerste lang genoeg moeten zijn, over hoofdletters en kleine letters moeten beschikken en het liefste ook nog over wat speciale tekens. Met een beetje geluk kun je één zo’n wachtwoord wel onthouden, maar zeer waarschijnlijk geen tientallen. Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen vanuit gemakzucht kiezen voor hele simpele wachtwoorden. Ook op het werk.

Relatief makkelijk te kraken|
En dat is een probleem. Helemaal in de nieuwe werkomgeving in de cloud. Inloggen gaat meer en meer via een normale beveiligde website. Dat werkt een stuk makkelijker, maar maakt het tegelijkertijd ook voor iedereen toegankelijk. Ook voor kwaadwillenden om via een Brute Force Attack toegang te krijgen tot jouw bedrijfsgegevens.

Multi-factor authentication
Het beste antwoord hierop is multi-factor authentication. Dit betekend dat je naast een wachtwoord nog iets extra`s gebruikt om in te loggen. Bijvoorbeeld een vingerafdruk, of simpelweg een pushbericht op je telefoon. Dat laatste is waar we bij Random Solutions vooral op inzetten.

Hoe werkt het?
Het werkt als volgt: Je krijgt van ons een sms met daarin een link om een app te downloaden. Die koppel je vervolgens aan het account waarvoor je multi-factor authentication wilt toepassen. Na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je automatisch een berichtje op je telefoon die vraagt of jij echt degenen bent die je zegt dat je bent. Druk je op ‘ja’ dan krijg je toegang. Op die manier kun je op een vrij simpele, maar veilige manier, voorkomen dat mensen van buitenaf zomaar kunnen inloggen. Daarvoor moeten ze dan eerst je telefoon bemachtigen.

Meer weten?
Multi-factor authentication kent vele vormen en mogelijkheden. Wil je meer weten over wat Random Solutions jouw bedrijf kan bieden? Neem dan vooral contact met ons op. In de volgende blog zullen we dieper ingaan op dit onderwerp door te kijken naar de voor- en nadelen van beveiliging met je vingerafdruk.