Waarom veel kleine acces points de beste wifi leveren

Natuurlijk heeft jouw bedrijf snel internet. Het liefst een glasvezelkabel waarmee iedereen razendsnel het web op kan en lange opstarttijden tot het verleden behoren. Tenminste dat zou je zeggen. Want tussen de kabel en je laptop of smartphone zit namelijk nog een belangrijke stap: je wifi access point. Minstens net zo cruciaal voor je bereik als de kabel en in veel gevallen helemaal niet zo makkelijk te managen. Maar daar heeft Random Solutions een oplossing voor: Enterprise Wifi

Wat is het probleem?

Wifi wordt meestal pas een probleem als jouw bedrijf groeit. Op het moment dat je meerdere ruimtes gaat gebruiken en er meer gebruikers bijkomen, zul je merken dat die ene wifi router het allemaal niet meer aankan. Bovendien is het aantal devices dat wifi gebruikt enorm gegroeid; laptop, smartphone, tablet, printer enz. Op een gegeven moment wordt het dan ook tijd om je wifi opnieuw en wellicht ook professioneler in te richten. En naarmate je meer (kantoor)ruimte hebt, wordt dat steeds iets ingewikkelder.

Ons aanbod

Veel bedrijven kiezen er voor om in dit geval sterkere en daardoor duurdere access points te kopen van makkelijk 1000 euro per stuk. Bij Random Solutions kiezen we daar bewust niet voor. Wij bieden een oplossing met meerdere, goedkopere access points, die overigens dezelfde sterkte hebben. Om het in verhouding te zetten. Voor iedere ‘dure´ acces point, kun je bij ons zes a zeven goedkope krijgen. En dat heeft een aantal belangrijke voordelen.

Wifi werkt tegenwoordig via twee verschillende bandbreedtes: 2,4 en 5 Ghz. Beide hebben zo hun eigenschappen.

Eigenschappen 2,4 Ghz band

2,4 Ghz is de oude standaard. Deze zendt relatief ver uit en kan daardoor ook door muren en deuren heen. Dat is ook het sterkste punt. Het nadeel is wel dat de bandbreedte niet dik is, waardoor de snelheid beperkt is. En daarnaast dat 2,4 Ghz een industriële standaard is, die ook voor veel andere apparaten wordt gebruikt. Hierdoor kan er makkelijk storing (interferentie) optreden. Dat is ongeveer vergelijkbaar met meerdere radiostations die je door elkaar heen hoort. Om dit te voorkomen zijn er verschillende kanalen met eigen frequenties beschikbaar. Bij 2,4 Ghz zijn die echter beperkt tot elf, waarvan er in de praktijk maar drie bruikbaar zijn. De rest overlapt.

5 Ghz

De 5 Ghz band is eigenlijk in alles het omgekeerde. Het bereik is kort en gaat zeker niet makkelijk door ramen en deuren heen. Maar de bandbreedte is wel wijd, waardoor de snelheid tot wel vijf keer hoger is. Bovendien zijn er wel vijftig kanalen die je kunt gebruiken, waardoor de kans op storing nihil is en de verbinding dus een stuk betrouwbaarder is.

Omvattend wifinetwerk

Het is dus duidelijk dat deze band professioneel veel beter werkt, maar dan moet je dus wel zien te dealen met het korte bereik. Door in iedere afzonderlijke ruimte een klein, relatief goedkoop access point te plaatsen, creëer je een omvattend netwerk waarbij je altijd razendsnelle wifi ter beschikking hebt, waarbij er ook nog meer dan genoeg ruimte is voor het groeiende aantal apparaten dat er gebruik van maakt. En heb je toch een apparaat dat alleen op 2,4 Ghz werkt, dan geeft dat niets. Onze AP’s ondersteunen beiden.

Wil je meer weten over onze Enterprise Wifi? Wat daar nog meer bij inbegrepen is? En hoe wij het op jouw kantoor kunnen integreren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.